E-mail Marketing Nedir, E-mail Marketing Nasıl Yapılır Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir

E-mail Marketing Nedir, E-mail Marketing Nasıl Yapılır Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir

E-mail Marketing ( E-posta Pazarlaması ) Nedir ?

Email yöntemi ile pazarlama dediğimiz de elektronik postanın yani e-mailin; pazarlama mesajlarını hedefi belirli olan bir kitleye ulaştırmak amacı için kullanılmaktadır. Bir diğer değişle direkt pazarlama aracı olarak kullandığımız pazarlama biçimlerinden biridir.

Genel anlamda bahsetmek gerekirse, olası yada mevcut müşteri kitlesine gönderilen tüm elektronik posta, e-mail marketing olarak düşünülebilir, fakat çoğunlukla aşağıda yer alan maddeleri e-mail pazarlama olarak değerlendirmemiz gerekiyor.

Email Marketing Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Madde 1. Hali hazırda var olan müşterilerin memnuniyetlerini artırarak, müşteriler tarafından bize karşı sadakatsizlik olmamasını amaçlayan e-mail gönderimler.

Madde 2. Hali hazırda var olan müşterilerin tekrar satın almasını amaçlayan gönderiler.

Madde 3. Potansiyel müşteri kazanımına yönelik farklı aksiyonlar alarak oluşturduğumuz gönderiler.

Madde 4. Rakip olup, ortak hedef sahibi firmaların müşterilere gönderdiği e-mail gönderilerine eklenen reklamlar.

Madde 5. E bültene kayıt olan müşterilere gönderilen e-mailler.

5 maddelik değerlendirmemizi dikkate aldıktan sonra bize getirileri neler birazda bunlardan bahsedelim;

E-posta Pazarlamasında Sıkça Tercih Edilen Bazı Yöntemler

Kurum ve kuruluşlarımızın pazarlama stratejilerinde sıkça başvurdukları posta yönetiminin birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Ulaştırılmasını istediğimiz ileti, potansiyel müşteri olabileceği belirlenmiş kitlelere düşük maliyetlerle ulaştırılabilir hale gelmesini sağlar.
  • Posta gibi diğer doğrudan pazarlama araçlarına göre daha düşük bütçelidir.
  • Yatırılan paranın geri dönüşü kesin olarak takip edilebilir olmasıdır. Online pazarlama araçları arasında arama motorlarından sonra ikinci sırada yer alır.
  • E-mail anında kullanıcının erişimine açılır.
  • Takip edilmesi kolaydır. E-mailin kimler tarafından açılarak okunduğu, kimlerin istenen aksiyonu gerçekleştirdiği bilgilerine ulaşılabilir. Buradan alınan bilgilerle farklı gruplara, farklı mesajlar gönderilebilir. Tüm e-mailler kişiselleştirilebilir olması diğer bir avantajıdır.
  • Mesajlar müşteriye direkt olarak amaçlandığı şekilde ulaştırılır.
  • ABD’de yaşayanların yüzde 60’ı aktif olarak Facebook, yüzde 35’i instagram kullanırlarken, ülkede ki e-posta kullananların oranı yüzde 90’dır. Bağımsız araştırma şirketlerinin verilerine göre bu insanların yüzde 40’ı günde 1 ila 3 kez e-postalarını kontrol ettiklerini söylenmektedir.
  • Dijital ortamda gerçekleştiği için doğa dostudur. Geri dönüş oranlarına bakıldığında en başarılı online pazarlama ürünü olmasıdır.

E-mail Marketing Yapmanızın Dezavantajları Nelerdir

Her ne kadar da çoğu firma kendi veri tabanlarına e-mail gönderimi yapsalar da, bazı firmalar çeşitli yollardan elde ettikleri veya satın aldıkları dataya spam adını verdiğimiz toplu gönderimler yapmaktadırlar. Bu tür gönderimler en doğru e-mail pazarlama olarak adlandırdığımız kavramı da zan altında bırakmaktadır. Bu işi severek layığıyla yapan firmalar dahi kanun karşısında zor durumda bırakıldıklarından ötürü işlerinin gerçekliğini ve kanuna uygunluğunu ispat etmek için mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Genellikle bu iki farklı durumu birbirinden ayırmak zor olmasının yanı sıra özellikle kullanıcılar açısından da zordur. Spam gönderimlerinin yoğunluğunun artmasıyla da spam filtreleri artık birçok kullanıcı için zorunlu hale gelmiş vaziyettedir. Bu uygulanan filtrelere, spam olmayan e-mailler de dâhil, bazen takılmasına rağmen, genellikle kullanıcılar bu durumdan şikâyet etmeyi tercih etmemektedirler.

E-mail Marketing Yarken Dezavantaları Minimum Düzeye İndirmek

İzinli pazarlama, diye adlandırdığımız pazarlamacılar tarafından e-mailin dezavantajlarını en minimum düzeye indirgemek için oluşturulmuştur. İzinli pazarlama faaliyetini gerçekleştiren kuruluşlar, kullanıcıların kendilerinden e-mail alma beklentilerini bilirler. İzinli pazarlama faaliyetinde gönderilen e-mailler mesaja ilgisini çekebileceğini düşündükleri kişilere gönderildiğinden dolayı daha başarılı olur. Bir firmanın kendi oluşturduğu veri tabanına göndermiş olduğu haber bültenleri izinli pazarlama çalışmalarına örnek olarak gösterebiliriz.

 

Tepkiniz nedir?

like
0
dislike
0
love
1
funny
1
angry
0
sad
0
wow
2